Αρχική » Δράσεις

e- Βιβλιοθήκη

Δράσεις

Ενημερωτική ημερίδα του ΚΕΣΥ με θέμα τον τρόπο εξέτασης των προφορικά εξεταζόμενων μαθητών/ μαθητριών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Έπειτα από ερωτήματα μαθητών και μαθητριών σχετικά με τη διεξαγωγή της προφορικής εξέτασης στις Πανελλαδικές εξετάσεις, και με πρωτοβουλία της προϊσταμένης του ΚΕΣΥ, κας Λαδοπούλου Ελένης, πραγματοποιήθηκε, στις 7 Ιανουαρίου 2020, μία ήμερα πριν την επαναλειτουργία των σχολείων, ενημέρωση σχετικά με τη διεξαγωγή των προφορικών εξετάσεων των υποψηφίων με αναπηρίες και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου της Νέας Ιωνίας, που παραχωρήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Χρήστο Στεφόπουλο.  Οι μαθητές /τριες και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά σχετικά με τη διεξαγωγή της προφορικής εξέτασης.

Πολλά ερωτήματα και αιτήματα προέκυψαν τα οποία καταγράφηκαν και στη συνέχεια προωθήθηκαν προς τους αρμόδιους φορείς. Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός Ε.Α.Ε. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ κ. Τσιακάλη Θωμαή.

Κοινό μέτωπο ενάντια στις εξαρτήσεις από φορείς της Μαγνησίας με σκοπό την προστασία των μαθητών

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με γονείς μαθητών στα σχολεία της Μαγνησίας προκειμένου ειδικοί να τους καθοδηγήσουν και να τους βοηθήσουν σε θέματα διαχείρισης καταστάσεων εξάρτησης των νέων.

Στις συναντήσεις αυτές οι γονείς και κηδεμόνες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από επιστήμονες και ειδικούς φορείς και συγκεκριμένα, της ΔΔΕ Μαγνησίας, του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πρότασης Ζωής, του ΚΕΘΕΑ και της Μητρόπολης Δημητριάδος για τα χαρακτηριστικά των εξαρτήσεων, τους τρόπους εντοπισμού τέτοιων φαινομένων στους νέους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, τους φορείς οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και, κυρίως, για τα μέτρα πρόληψης κάθε είδους εξάρτησης των νέων σήμερα.

Η προϊσταμένη στο ΚΕΣΥ Μαγνησίας Ελένη Λαδοπούλου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε φραγμός στην ομαλή εκπαίδευση των παιδιών. «Τέτοιος φραγμός αναδεικνύεται η χρήση ουσιών. Ως ΚΕΣΥ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρώτη φορά το πρόβλημα και τώρα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τα σχολεία, θα δούμε ποια είναι τα προγράμματα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε και θέλουμε να φτιάξουμε νέες πρακτικές ώστε να μετακινήσουμε την επιλογή παιδιών από τη χρήση ουσιών σε πιο δημιουργικές δράσεις».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε πάνω στον τίτλο.

Πηγή: https://e-thessalia.gr/koino-metopo-enantia-stis-exartiseis-apo-foreis-tis-magnisias-me-skopo-tin-prostasia-ton-mathiton/


Συμμετοχή του Κ.Ε.Σ.Υ. Μαγνησίας στο πρόγραμμα “Ακαδημία Γονέων”.

Ο πολιτιστικός φορέας της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» συνδιοργανώνει με τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. και Α. Κυριακού» και την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου, την υλοποίηση του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων», η οποία ξεκίνησε με σημαντική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή.

Στην 6η συνάντηση την Τετάρτη 20 Μαρτίου, ώρα 17.00 – 19.00, αναλύθηκε το θέμα «Η προσέγγιση μαθητών με ΔΕΠΥ-Υ και ο ρόλος της συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών», Ελένη Λαδοπούλου, από την  προϊσταμένη του Κ.Ε.ΣΥ. Μαγνησίας, ειδική παιδαγωγός, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία μελών της Ένωσης Συλλόγων Γονέων .

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε πάνω στον τίτλο.

Πηγή: https://enosigoneonvolou.blogspot.com/2019/03/blog-post_38.html


Ο «Σεβασμός στον άλλο» σε εκδήλωση στο 7ο Γυμνάσιο Bόλου

22 Απριλίου 2019 Αλλαγή

Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και το ΚΕΣΥ Μαγνησίας συνδιοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, τη Δευτέρα 08/04/2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Γυμνασίου Βόλου, με θέμα: «Σεβασμός στον άλλο», στο πλαίσιο της «Θεματικής Εβδομάδας 2019».


Η εκδήλωση αναπτύχθηκε σε δύο επιμέρους Ενότητες, ως εξής:

1η Ενότητα: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρατσισμός (φυλετικός-κοινωνικός-θρησκευτικός), Σχολικός εκφοβισμός.
Εισηγητής: Μπακαλιάνος Βασίλειος, δικηγόρος, γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

2η Ενότητα: «Σέβομαι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επικοινωνώ χωρίς βία και με ενσυναίσθηση» (Βιωματικές δράσεις σε ομάδες)- Εισηγητές: Ράπτη Αποστολία, κοινωνική λειτουργός στο ΚΕΣΥ Μαγνησίας, Μεταξάς Ιωάννης, ΚΕΣΥ Μαγνησίας.


Ημερίδα στον Βόλο για τη διαχείριση του πένθους από τους εκπαιδευτικούς

17 Απριλίου 2019 Αλλαγή

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ, δια του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης Μαγνησίας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος «ΜΕΡΙΜΝΑ» και το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» της Μητρόπολης Δημητριάδος, διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Απώλειες και Σχολική Κοινότητα».

Η ημερίδα θα έχει βιωματικό χαρακτήρα και ως αντικείμενο τη διαχείριση του πένθους από τους εκπαιδευτικούς, καθώς το ευαίσθητο, οδυνηρό και πολύπλοκο ζήτημα της απώλειας και του θανάτου απαιτούν ιδιαίτερη και πολύ διακριτική αντιμετώπιση στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και στη ζωή μας γενικά.


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7/04/2019 από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο των 16 και 30 Δ.Σ. Σχολείων Βόλου (Ορφανοτροφείου 4).
Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον εξής σύνδεσμο: http://bit.do/eMPNh .
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής ορίζεται η Πέμπτη 4/04/2019.

Εισηγήτρια της ημερίδας: Έλλη Μανατού, MSC Συστημική Θεραπεύτρια, Ψυχολόγος Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης στο Πένθος «Μέριμνα» Θεσσαλονίκης.
Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα θα λάβουν και τις σχετικές βεβαιώσεις.


Ημερίδα “Αντιμετωπίζοντας τη βία στο σχολείο και στην οικογένεια”

15 Απριλίου 2019 Αλλαγή

Κάθε χρόνο καταγράφονται και στην Ελλάδα πολλά περιστατικά βίας που εκδηλώνονται στην οικογένεια, στο σχολείο καθώς και στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό οι  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το ΚΕΣΥ Μαγνησίας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, διοργανώνουν, με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, ημερίδα με θέμα : «Αντιμετωπίζοντας τη βία στο σχολείο και στην οικογένεια».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 8/3/2019, στις 11.00πμ,  στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. Στόχος της ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι Διευθυντές των σχολείων,  οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για την πρόληψη και, πέρα της παιδαγωγικής, και για τη νομική αντιμετώπιση της βίας που μπορεί να ασκείται σε ανήλικους, είτε στο σχολείο, είτε στην οικογένεια, μέσω διαδικτύου ή όχι.

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική και περιλαμβάνει ιδιαιτέρως τον περιορισμό της ελευθερίας του ατόμου. Επί πλέον έχει σοβαρές επιπτώσεις στα θύματα και ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον.

Η βία στο σχολικό χώρο αφορά στην επιθετικότητα -κάθε μορφής- μεταξύ μαθητών, με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

Η βία μέσω διαδικτύου ασκείται μέσω αποστολής μηνυμάτων, ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, chatrooms, κινητών τηλεφώνων  και διαφέρει από τις άλλες μορφές βίας, αφού μπορεί να ασκηθεί και ανώνυμα.

Ο προσδιορισμός των παραπάνω μορφών βίας είναι αρκετά σύνθετος και ακόμη πιο σύνθετη είναι η αντιμετώπισή της.

Το βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε μορφή βίας, είτε στο σχολείο, είτε στην οικογένεια, επηρεάζει κατάφορα τη συμπεριφορά, την κοινωνικοποίηση και τη μαθητική επίδοση, αφήνοντας τράυματα στον εύθραυστο ψυχισμό των παιδιών και των νέων μας.

Κύριοι Εισηγητές της Ημερίδας είναι οι:

  • Μαρτίνος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Βόλου
  • Βαΐτση Μαρία Σοφία, Εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου
  • Ντιζές Γεώργιος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Μαγνησίας

Στην ημερίδα, επίσης, θα πραγματοποιηθούν άλλες καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις από φορείς που μπορούν να συνδράμουν το έργο των διευθυντών και των εκπαιδευτικών. Αυτοί θα είναι: το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου,  η Πρόταση Ζωής, το ΚΕΘΕΑ-πιλότος.

Πηγή: https://volos.ert.gr/blog/20